O śniadaniu słów kilka + przepis

Ile razy zdarzało Ci się wybiec z domu bez śniadania? A możesz robisz tak codziennie? Brak czasu oraz brak apatytu są najczęstszymi przyczynami omijania porannego posiłku. A niejedzenia rano śniadania ma dużo niekorzystnych efektów, przede wszystkich sprzyja otyłości

Śniadanie jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem dnia. Poświęcenie rano piętnastu minut na zjedzenie śniadania będzie procentowało przez cały dzień dobrym samopoczuciem i lepszą koncentracją, a na dłuższą metę pozwoli uniknąć nadwagi, a nawet cukrzycy.

Śniadanie powinno stać się najważniejszym posiłkiem dnia zwłaszcza dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Badania wykazały, że regularne spożywanie śniadań ma pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Naukowcy na 43. dorocznej Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego donieśli, że ludzie jedzący śniadanie mają znacząco mniejsze ryzyko otyłości, niż ci, którzy tego zwykle nie robią. Jedzenie śniadania pozwala utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi w godzinach porannych, kiedy organizm powinien być bardzo aktywy.

Ponadto poranny posiłek pozwala utrzymać termogenezę na właściwym poziomie i utrzymać względniestały poziom metabolizmu. Śniadanie pomaga kontrolować uczucie głodu w ciągu całego dnia i zmniejsza prawdopodobieństwo późniejszego przejadania się. Wyniki badań pokazują, że osoby niejedzące śniadań spożywają większą ilość energii w tracie dnia niż osoby regularnie spożywające śniadanie. Brak śniadania powoduje, że w ciągu dnia czujemy się bardziej głodni, co skutkuje spożywaniem dużej ilości jedzenia w godzinach popołudniowych i wieczornych. Spożywanie posiłków głównie wieczorem jest natomiast kolejnym krokiem prowadzącym do nadwagi i otyłości. Wieczorne pyszności bardzo szybko są odkładane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Ponadto badania wykazały, że regularne spożywanie śniadań ma pozytywny wpływ nie tylko na utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także na koncentrację, pamięć i dobre samopoczucie w ciągu dnia.
Pamiętaj o śniadaniu, jest ona najlepszym przyjacielem zdrowia, dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki!

 

Sałatka z jajkiem i czerwoną komosą ryżową

Składniki:
Sałata lodowa
20 g czerwonej komosy ryżowej
1 duży pomidor
kilka zielonych oliwek
1 średniej wielkości marchewka
1/4 kuli sera mozzarella light
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
50 ml jogurtu naturalnego + 1/2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie:
Opłukaną sałatę osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki.
Marchew obieramy, ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do sałaty wraz z pokrojonymi pomidorami i oliwkami.
W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy komosę przez około 20 minut
(wcześniej zlewamy ją wrzątkiem na sitku) a w drugim rondelku przygotowujemy jajko na twardo. Do warzyw dodajemy gotową komosę, pokrojoną w kostkę mozzarellę i jajko.
Całość podajemy z prostym sosem jogurtowo musztardowym i posypujemy ziołami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s